HVOR MYE FLÅTT HAR
JEG I HAGEN?

HVOR MYE FLÅTT HAR JEG I HAGEN? PRØV DENNE METODEN FOR Å FÅ EN OVERSIKT.

Flått er bittesmå og nærmest umulig å oppdage. Selv etter at de har festet seg på hunden, kan de være vanskelig å få øye på. Men det finnes en enkel metode for å få en idé om hvor stor flåttbestanden er.

Metoden kalles flagging og går ut på at man drar et stykke hvitt tøy, for eksempel et håndkle, gjennom vegetasjonen. Deretter er det bare å telle hvor mange flåtter som har festet seg på håndkleet.

For å kunne sammenligne bestanden på ett geografisk område med et annet, er det viktig at de ytre omstendighetene er like. Forskerne er derfor nøye på å notere hvor stort tøystykket er, hvordan været er og når på døgnet de flagger.

DU BEHØVER IKKE VÆRE FORSKER FOR Å KUNNE FLAGGE DIN EGEN HAGE

Du kan bruke metoden for å finne ut hvor stor bestanden er, eller hvor på eiendommen flåtten trives best. Alt du behøver å gjøre er å feste håndkleet til en pinne eller stang og sette i gang.

Det er forholdsvis enkelt å finne ut om du har en stor eller liten flåttbestand i hagen.
Bruk flaggmetoden.

I forskningen brukes et flagg på 60 X 100 cm. Hvis du lager et tilsvarende stort flagg, og du flagger et område på 100 kvm, kan du finne flåtthyppigheten på din eiendom.

  • 100 flått per 100 kvm – høy flåttetthet
  • 30 flått per 100 kvm – moderat flåttetthet
  • 10 flått per 100 kvm – lav flåttetthet

Disse grenseverdiene er basert på flagging i skyggefulle områder i juni.

Husk at du bør flagge mer enn én gang, og at antallet flått kan variere avhengig av både været og når på døgnet du flagger.

Flest flåtter vil du finne på varme dager i områder med tett vegetasjon. Det vil være størst tetthet i skyggen.

Hvor mye flått har jeg i hagen?
Du kan flagge i hagen for å finne ut hvor mye flått som skjuler seg der, og hvor de trives best.
Hvor mye flått har jeg i hagen?
Hunder liker å gå på oppdagelsesferd i tett vegetasjon. Det er der inne blant alle plantene den finner de mest spennende luktene. Dessverre er det også der flåtten trives aller best.