FLÅTT FAQ

Hvor mange ganger en flått suger blod i løpet av livet sitt?

S: Flåtten har fire livsstadier; egg, larve, nymfe og voksen. Den trenger ett blodmåltid for å utvikle seg fra ett stadium til det neste, så en flått suger altså blod tre ganger i sitt livsløp.

Hvor lang tid tar det for en flått å utvikle seg fra egg til voksen?

S: Vanligvis tar det tre år. Flåtten overvintrer på bakken, og et snødekke kan hjelpe den til å overleve.

Hvor mange egg en voksen hunnflått produserer?

S:En voksen hunnflått produserer opptil 2000-3000 egg.

Hvordan flåtten finner en vert å suge blod fra?

S: Flåtten bruker en bakholdsangrep-teknikk der den klatrer til toppen av gresset og venter på et offer. På toppen av gresset er flåtten utsatt for uttørking, som kan være dødelig for en flått. Hvis den ikke finner en vert, må den klatre ned igjen for å få fuktighet. Flåtten har ikke øyne, men den kan lukte og oppdage verter ved å registrere fuktighet, temperatur og karbondioksid.

I hvor mange land flåtten (Ixodes ricinus) finnes?

S: Ixodes ricinus er utbredt og finnes i Skandinavia og i hele Sentral-Europa, Sør-Europa, Storbritannia, Balkan og Nord-Afrika. Ixodes ricinus er bare én av mange typer flått, men i Skandinavia er det den eneste typen flått.

Hvordan kan du unngå å få flått på deg når du er i skogen med hunden din?

S: Vi anbefaler langermede plagg, og at sokkene trekkes over buksebeina og skjorten dyttes ned i bukselinningen … Husk å se etter flått på kroppen din en gang daglig etter at du har vært ute i friluft.

Hvilke dyr flåtten suger blod fra?

S: Flåtten Ixodes ricinus er ikke kresen. Mer enn 300 dyrearter er rapportert som verter, f.eks. mus, fugler, firfisler, reinsdyr, hunder, katter, mennesker, sau, storfe, kaniner …