Flere flått om høsten enn om sommeren

Nå når høsten nærmer seg med stormskritt, er det mange som ikke lenger tenker så mye på å beskytte hunden mot flått. Men, det er faktisk ofte flere flått nå enn om sommeren.

Flåtten er stadig aktiv om høsten. De forsøker nemlig å få sitt siste blodmåltid før de skjuler seg innen den kalde vinteren starter.

Om høsten kan det være flere nymfer og larver, de yngre stadiene til den voksne flåtten. Nymfer og larver er ikke så lette å få øye på. Selvom disse små flåttene er i deres første fase i livet kan de overføre og smitte hunden med sykdommer.

norsk-flater-efterar-1

Skovflåten, icodes ricinus, er til stede i alle skandinaviske lande. Når den er på larve stadiet, er den meget lille. Så lille, at du måske ikke se, at den suger blod på din hund. Derfor kan den ofte få lov at sidde længere tid, og det øver risikoen for smitte med flåtoverførte sygdomme. Larven ses i nederste højre hjørne på billedet sammen med andre stadier af flåten. Picture: Hans Smid
Skogflåtten, Ixodes ricinus, er til stede i alle skandinaviske land. Når den er på larvestadiet, er den meget liten. Så liten at du kanskje ikke ser at den sitter på din hund og suger blod. Derfor kan den sitte i lang tid og øke risikoen for at hunden smittes med flåttbårne sykdommer. Larven ses nederst i høyre hjørne på bildet, sammen med de andre flåttstadiene. Bilde: Hans Smid

Høstens flått er ofte små og vanskelig å se

Det som også gjør høsten til den verste delen av flåttsesongen er at flåttstadiene som dominerer på denne årstiden er meget små og vanskelige å oppdage i hundens pels. Det gir dem en større sjanse for å sitte lenge på hunden og suge blod, og også lengre tid til å overføre bakterier eller virus, om den er infisert.

Det er godt kjent at nymfer kan være infisert med f.eks. Borrelia, og at de kan smitte dyr med flåttbårne sykdommer. Men nå har en ny undersøkelse fra Nederland avslørt en dårlig nyhet, nemlig at selv de minste flåttlarvene kan overføre Borrelia til verten.

Så hvis du ikke har behandlet din hund mot flått er det ikke for sent. Du må heller ikke glemme å behandle på nytt om virkningen av flåttmidlet har gått ut og flåtten fremdeles er aktiv. Én ting er sikkert, flåtten er aktiv inntil kaldværet setter inn, og ikke før temperaturen er under + 5 ° C kan du føle deg sikker på å ikke møte disse små parasittene utendørs.

Ved milde vintre kan det noen steder være kun få måneder, eller til og med ingen måneder, hvor risikoen for flåttbitt ikke er tilstede.

 


 

Kilder:
Sormunen, JJ., Klemola, T, Vesterinen EJ, Vuorinen, I., Hytönen, J., Hänninen J., Ruohomäki, K., Sääksjärvi IE., Tonteri, E. Penttinen, R.  Assessing the abundance, seasonal questing activity, and Borrelia and tick-borne encephalitis virus (TBEV) prevalence of Ixodes ricinus ticks in a Lyme borreliosis endemic area in Southwest Finland
Ticks and tick borne diseases (2016) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26548608
 
The information and image is published according to the rules of Creative Commons. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
 
Larvae of Ixodes ricinus transmit Borrelia afzelii and B. miyamotoi to vertebrate hosts
Sources: van Duijvendijk, G., Coipan, C., Wagemakers, A. et al. Parasites Vectors (2016)