HVA ANAPLASMOSE?

ANAPLASMOSE BLE TIDLIGERE KALT EHRLICHIOSE OG FORÅRSAKES AV BAKTERIEN ANAPLASMA PHAGOCYTOPHILUM. DET ER EN FLÅTTBÅREN SYKDOM.

Anaplasmose-bakterien er avhengig av en vert og kan ikke overleve i det fri. Den kan kun overføres fra en vert til den neste av blodsugende flåtter.

Alt tyder på at flåtten må suge blod av hunden i mellom 24 og 48 timer for å kunne overføre bakterien. Det betyr at jo raskere flåtten fjernes, jo mindre er risikoen for infeksjon.

SYMPTOMER HOS HUNDER

Symptomene vil normalt vise seg mellom én og to uker etter at hunden har blitt bitt av flått. Noen hunder vil innledningsvis bare ha lettere symptomer, men vanligvis vil sykdommen føre til at hunden blir halt, at den får leddsmerter, bevegelsesproblemer, blir apatisk, blodfattig og mister matlysten.

Oppkast, diaré og feber er også vanlige symptomer. I sjeldne tilfeller kan infeksjonen også gi neurologiske symptomer som krampeanfall og nakkesmerter.

Anaplasmose-bakterien kan også påvirke de hvite blodcellene og ødelegge blodets evne til å levre seg. I sjeldne tilfeller kan den føre til blødninger i slimhinner, ofte sett som neseblod.

Det er individuelt hvor syk en hund blir når de smittes av disse bakteriene. Noen hunder får ingen symptomer, noen blir dårlige i noen dager mens andre kan bli svært syke.

DIAGNOSE

Det finnes ingen standardisert prosedyre for å stille en anaplasmose-diagnose. Veterinæren kan imidlertid ta en blodprøve for å påvise antistoffer mot bakterien. Men selv om blodprøven viser forhøyet nivå av antistoffer, behøver det ikke bety at hundens symptomer skyldes en anaplasmose-infeksjon.

Mange hunder har positive blodprøver uten å være syke. I slike tilfeller viser testen bare at hunden en gang har blitt utsatt for bakterien, og at dens eget immunsystem har tatt knekken på infeksjonen. Det er langt fra unormalt.

BEHANDLING

De fleste hunder responderer raskt på behandling med antibiotika.

Dobbeltsmitte forekommer også. Hvis hunden har pådratt seg både anaplasmose og borreliose, kan det være nødvendig med en flere uker lang antibiotikakur.


Vil du vite mer? Les mer her.