Flått som er infisert med borrelia er flinkere til å finne en ny vert

Større risiko for å bli bitt av en flått med borrelia. Borrelia-bakterien kan gjøre både deg og hunden din syk. For flåtten er det omvendt. Flått som er infisert med borrelia er faktisk flinkere til å finne en ny vert og et nytt blodmåltid enn flått som ikke er bærere av smitte. Det er med andre ord større risiko for å bli bitt av en flått med borrelia enn en uten.

Hvor stor er så risikoen for at du eller hunden din blir bitt av en flått som kan smitte dere med borrelia? I Danmark er trolig 15 prosent av flåttene infisert med bakterien Borrelia burgdorferi. Betyr så det at 15 prosent av flåttene som kryper over på deg eller hunden din, kan smitte dere hvis de biter seg fast?

Det er jo det man umiddelbart ville tro.

Dessverre har det vist seg at en større prosentandel av de flåttene som havner på deg eller hunden din er bærere av borrelia-bakterien. Studier har vist at flått av arten Ixodes ricinus (den som overfører sykdom i Skandinavia), endrer seg når den er infisert av borrelia-bakterien. De infiserte flåttene blir dyktigere til å finne en vert de kan suge blod av.

Borrelia-infiserte flått lever lenger

Flått som bærer borrelia-bakterier kan nemlig leve lenger. De blir mer motstandsdyktige mot uttørking, noe som betyr at de kan sitte lenge og vente på at en ny vert skal komme forbi uten å måtte søke ned i de fuktige områdene nær bakken.

Større risiko for å bli bitt av en flått med borrelia

Forskerne har konkludert med at risikoen for å bli bitt av infiserte flått kan øke ytterligere i fremtiden om klimaendringene fører til varmere og tørrere vær.

Derfor er det viktig å beskytte hunden din mot flått. Den beste rådgivningen om hvilke midler som passer best for akkurat din hund får du hos dyrlegen. Dyrlegen kjenner nemlig alle de ulike midlene, både de reseptpliktige og de som omsettes uten resept. Les mer her.

Les mer om borrelia og andre flåttbårne sykdommer her.

 

Kilde: Search for blood or water is influenced by Borrelia burgdorferi in Ixodes ricinus, Institute of Biology, Eco-Epidemiology Laboratory, University of Neuchâtel, Schweiz http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4311481/

 

Større risiko for å bli bitt av en flått med borreli